Effeck cermin di photoshop


Tutorial Photoshop 2: Efek Cerminan (mirror) pada Logo

Anda pasti biasa lihat efek jenis ini (mirror) pada beberapa design seperti ebook, blog/website header, logo dan macam2 lagi. Untuk sesi kali ni, saya akan menunjukkan satu teknik mudah untuk melakukannya. Efek yang anda hasilkan pasti kelihatan seolah2 ‘hidup’.

1- Klik Ctrl + N (atau File kemudian New.. untuk membuat fail baru),
Letakkan saiz ukuran canvas yang anda mahukan (Width 400 pixels,Height 200 pixels sbg contoh) Klik OK

2- Klik Layer, New.. Namakan sebagai ‘background’. Tukarkan warna pada ’set background color’ .. Saya memilih warna hitam sebagai contoh. Selepas itu, klik Paint Bucket Tool dan klik pada layer asal..

kemudian masukkan Teks kesukaan anda (shortcut ‘T‘) (saya memberi contoh ‘mdpai’ dgn warna putih). Hasilnya adalah seperti ini

3. Konsep cerminan terbahagi 2, iaitu ‘objek’ dan ‘imej’. Teks ‘mdpai’ putih tadi kita anggap sebagai objek. Sekarang, kita ciptakan satu imej cerminan pula. Klik kanan pada Layer ‘mdpai’ dan pilih ‘Duplicate Layer‘, Namakan layer ini sebagai “mdpai mirror”. Lihat gambar di bwah.

4.Sekarang ada 2 objek yg serupa. Tukarkan warna imej (mdpai mirror) itu utk membezakannya dengan objek asal. Double click pada layer ‘mdpai mirror’

.

Tukarkan warna yang anda rasakan sesuai seperti rajah di bawah. *saya pilih warna oren.

kini layer “mdpai mirror” menjadi warna oren.

5.Klik Move Tool, dan tandakan pada Show Bounding Box. Lihat gambar di bawah.

Kemudian klik pada titik tengah dan tarikkan dari atas ke bawah. Ikut seperti gambarajah di bawah.

Gerakkan ke bawah sedikit imej mirror itu dgn mouse anda. Hasilnya seperti di bawah ini.

6. Ubahkan format teks ‘mdpai mirror’ itu tadi kepada format ‘Type’. (ingat, anda tidak boleh mengubahnya semula kepada bentuk teks selepas ini) Klik “Layer“, “Resterize“,”Type” seperti rajah di bawah,

hasilnya.. format Teks untuk layer “mdpai mirror” telah berubah kepada format Type seperti di bawah.

7. Kita tambahkan kekemasan mdpai mirror tu untuk menampakkan ia ‘hidup’. Kita akan gunakan tool “Eraser” utk tujuan ini. Klikkan ikon pemadam, ubahkan setting seperti gambar di bawah.(setkan Opacity 25%, Mode Paintbrush, Brush 35)

8. Baiklah, kita mulakan kerja-kerja pemadaman yang berperingkat2.. Klik (jangan lepas) pada bahagian yang ditunjukkan seperti rajah di bawah.

Kemudian, lepaskan klik. Ulang lagi proses tadi pada kawasan yang lebih rendah sedikit berbanding proses sebelumnya.Lihat gambar di bawah.

dan teruskan pengulangan sehingga anda mendapatkan kesan cerminan yang terbaik.

9. Tamat.. anda bolehlah Save kan imej ini kepada bentuk JPG, GIF, BMP dan sebagainya (klik “File” dan “Save As..”)

Contoh lain yang dah saya dah siapkan. Lihat bawah.

SELAMAT MENCUBA KAWAN2…

About fajarsidiqsaid

..........Dilahirkan di sebuah desa kecil, jauh dari peradaban. Waktu kecil aku habiskan bersama teman-teman cilik di dalam hutan (the white jungle)... , aku sangat senang berpetualang mencari sesuatu yang mengundang rasa ingin tahu. saking menggunungnya rasa ingin tahuku, hampir saja jadi santapan rombongan kawanan kera ganas dan liar, yang mengepungku saat berpetualang ke negeri kera mencari buah nangka hutan yang katanya super lezat itu. kira-kira 1995,yang jelas aku belum lulus sekolah dasar. aku tak tahu pasti tanggal dan tahunnya. tetapi yang aku ingat waktu itu senior-seniorku yang suka aku ikuti untuk belajar berpetualang mentato tubuh mereka dengan getah jambu mete dilengan kanan dan kiri mereka, sehingga gambarnya persis buah jambu mete yang bertengger di panggkal lengan mereka, warnanya putih ke merah-merahan. kayaknya bekas luka baru saja sembuh... dengan memakai kostum basket NBA yang ngetrend pada zaman itu, (sebenarnya sih dalam hatiku mereka mau pamer tato itu) supaya dilihat oleh banyak orang, tapi itu menurutku itu hal paling konyol yang pernah ada dimuka bumi ini, bagaimana bisa ya mereka berpikir seperti itu??, rombongan kera itu pun tidak mau mentato tubuhnya dengan getah ajaib itu, kenapa??? ya karena getah jambu mete itu menimbulkan gatal, kemudian luka, kemudian bernanah. pedih, habis itu meninggalkan bekas dikulit..butuh tahunan untuk mneghilangkannya. dan anehnya lagi teman seperjuanganku,(maksudku teman yang sering aku ajak untuk berpetualang saat itu membisikan sesuatu yang menurutku ini ilmu yang datang dari langit mana???? sampai saat ini aku belum pernah menemukan defenisi ilmu yang ada diotak temanku itu. nih dia hasil bisikannya ke saya "kamu mau tau nggak kenapa kami bertato gambar jambu mete ini,??? tidak !! jawabku. kenapa??? aku balik tanya ke dia... kamu perhatikan tuh rombongan kera-kera itu yang suka makan buah jambu mete.. sambil menunjuk kearah hamparan kebun jambu mete yang berbuah lebat dan ranum itu... iya kenapa emang?? tanyaku lagi...??? dengan melihat gambar tato ini kera akan berpikir oh ini teman,.. jadi tidak boleh diganggu... "seketika aku mengkerutkan dahiku kuat-kuat, menganalisa jawaban yang super konyol itu... tapi ya sudah, itu jawaban akan aku simpan untuk ku kenang... he he....terbukti apa yang temanku bilang, pada saat itu aku kaget bukan kepalang. ketika perjalanan pulang dengan menenteng buah nangkah hutan ukuran jumbo; panik dan takut luar biasa,,, kawanan kera itu mengejarku padahal dibelakang kan ada teman-temanku, kok aku yang dikejar......*&^%^&&**)(*@%%# (itu yang ada di otak ku pada saat itu)...aku berusaha lari sekuat-kuatnya, sekencang-kencangnya... tak peduli, tabrak gunungpun aku tak peduli..ha ha hah ah ha.. bukan main inilah jadinya kalo lengan tidak di tato, dengan getah sialan itu... ha ha ha ha.... Stopppppp. .....kita istrahat sejenak dulu. .ok. Lihat semua pos milik fajarsidiqsaid

One response to “Effeck cermin di photoshop

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Krewol's Blog

Just another WordPress.com weblog

Ihwanarif's Blog

Just another WordPress.com site

Saif569's Blog

Internet,computer,tutorial,trik & tip,informasi,wordpress,blogger,news,teknologi

selamat datang di blog naufal aly

Just another WordPress.com site

JADIKANLAH DIRIMU SEBAGAI HARIMAU

sesuatu hal apapun itu terjadi pada diri kita sendiri nikmati saja & selalu tersenyum

Mineralsindonesia's Blog

Just another WordPress.com site

Izharfisikaunhalu's Blog

Just another WordPress.com weblog

yudhie's Blog

Just another WordPress.com site

visual provocatuer

digital brain storage

Blog Urip Guru Kimia

Berbagi informasi tentang pengajaran kimia, pendidikan, opini, dan TIK

WordPress.com

WordPress.com is the best place for your personal blog or business site.

%d blogger menyukai ini: